المجلس العالمي للتسامح والسلام

Balla: Emiratet e Bashkuara Arabe, promovuesit kryesorë të paqes, tolerancës dhe stabilitetit në rajon

Taulant Balla, Kryetar i Shumicës në Parlamentin Shqiptar, ka pohuar se Emiratet e Bashkuara Arabe janë një fanar i paqes dhe tolerancës në rajon, duke shprehur vlerësimin e tij për Emiratet e Bashkuara Arabe dhe udhëheqjen e saj të mençur për ofrimin e mbështetjes së vazhdueshme për Shqipërinë dhe popullin e saj.

Në një intervistë për Agjencinë e Lajmeve të Emirateve (WAM), Balla tha se marrëdhëniet Emirato-Shqiptare vazhdojnë të rriten në shumë fusha me mbështetjen e udhëheqjeve të tyre, duke shtuar se të dy vendet vazhdimisht përpiqen të forcojnë bashkëpunimin e tyre, veçanërisht në fushat ekonomike.

“Ne nuk do të harrojmë qëndrimet fisnike të Emirateve të Bashkuara Arabe ndaj Shqipërisë dhe popullit të saj. Kur tërmeti 2019 goditi vendin tonë, Emiratet e Bashkuara Arabe ishin ndër vendet e para që na ndihmuan të rindërtojmë dhe rindërtojmë rreth 2,000 shtëpi, përveç ndihmës mjekësore për të mbështetur përpjekjet e ndihmës . Emiratet e Bashkuara Arabe ndihmuan gjithashtu në rinovimin e Aeroportit Zayed në Cox, Shqipëri, “shtoi ai.

Balla shpjegoi se Emiratet e Bashkuara Arabe janë ndër promovuesit kryesorë të paqes, tolerancës, bashkëjetesës dhe stabilitetit në rajon, një rol që Shqipëria luan në mënyrë të ngjashme në rajonin e Ballkanit.

Ai tha se Expo 2020 Dubai, e cila do të fillojë në Emiratet e Bashkuara Arabe në Tetor, 2021, do të jetë ngjarja më e madhe, më e rëndësishme globale që do të zhvillohet gjatë këtij viti.

“Përmes pjesëmarrjes sonë në këtë ekspozitë globale, ne do të nxjerrim në pah mundësitë dalluese të investimeve të Shqipërisë, duke tërhequr atraksionet turistike dhe burimet natyrore,” vazhdoi Balla, duke shtuar se Expo 2020 Dubai është një platformë monumentale globale që shërben për të forcuar bashkëpunimin dhe partneritetin midis kombeve të botës.

Ai vuri në dukje se Shqipëria lejon hyrjen e shtetasve dhe rezidentëve të Emirateve të Bashkuara Arabe pa nevojën e një vizë hyrëse, me dy fluturime ditore që operojnë nga Dubai dhe Sharjah dhe shprehu shpresat për të parë Wizz Air Abu Dhabi duke filluar fluturime të përditshme nga Abu Dhabi në Tiranë për të rritur turizmin dhe shkëmbimet tregtare midis dy vendeve.

Vendndodhja strategjike e Shqipërisë në Ballkan ndihmoi në krijimin e saj si një nga destinacionet turistike më premtuese për shkak të historisë së saj të pasur dhe peisazheve të bukura natyrore, shpjegoi ai më tej.

Balla vazhdoi të përgëzojë Qeverinë e Emirateve të Bashkuara Arabe për rolin e saj kryesor në frenimin e pandemisë COVID-19 dhe përpjekjet e saj për të përshpejtuar rimëkëmbjen ekonomike dhe kthimin në jetën normale.

“Gjatë qëndrimit tim në Emiratet e Bashkuara Arabe, unë dëshmova nga dora e parë gatishmërinë e saj për të mirëpritur botën në Expo 2020 Dubai. Emiratet e Bashkuara Arabe kanë një infrastrukturë të sofistikuar dhe një sistem të përparuar të kujdesit shëndetësor të aftë për të siguruar sigurinë e të gjithë pjesëmarrësve në Expo 2020 Dubai.”

Ai tha, “Ka shumë mundësi investimi në Shqipëri dhe ne ftojmë investitorët Emirati të investojnë në sektorë të ndryshëm të Shqipërisë, duke përfshirë turizmin, pasuritë e patundshme dhe energjinë e pastër. Shpresojmë të bashkëpunojmë me Masdar, pasi është një nga më të spikaturit në botë kompanitë e energjisë së rinovueshme në botë “.

Ka shumë rrugë bashkëpunimi për të eksploruar midis vendeve tona, dhe Expo 2020 Dubai do të na sigurojë mundësinë për të ndjekur partneritete të tilla me, jo vetëm investitorë të Emirateve, por edhe investitorë nga e gjithë bota, shtoi Balla.

Parlamentari shqiptar tha se angazhimi i shquar i Emirateve të Bashkuara Arabe për zbatimin e masave parandaluese dhe parandaluese COVID-19 pasqyron rritjen e ndërgjegjësimit shoqëror në vend, si dhe besimin e publikut në efikasitetin e masave të tilla.

Në fund të intervistës, Balla përgëzoi udhëheqjen dhe njerëzit e Emirateve të Bashkuara Arabe në 50 vjetorin e Emirateve të Bashkuara Arabe dhe përgëzoi statusin e saj kryesor global./Emirates News Agency

Eunews.al

You might also like