المجلس العالمي للتسامح والسلام

Реисул Улема го пречека Претседателот на Светскиот Совет за Толеранција и Мир

Во среда, на 17 март 2021 година, Претседателот на Исламската Верска Заедница, Реисул Улема Х. Хфз. Шаќир еф. Фетаи, со највисоки почести го прими Претседателот на Светскиот Совет за Толеранција и Мир, г. Ахмед Бин Мохамад Ал-arарван во придружба на заменик Претседателот на Собранието на РСМ, проф. Д-р Фадил Зендели – истовремено и претставник на Северна Македонија во Светскиот Совет за Толеранција и Мир, и проф. Д-р Зоран Илиевски, раководител на канцеларијата на Светскиот Совет за Толеранција и Мир во Малта, додека на оваа средба, Реисул Улемана беше придружуван од Генералниот Секретар на ИВЗ, Х. Ирсал еф. Јакупи и Шефот на Кабинетот на Реисул Улема, Евзал еф. Синани.
Првично, Претседателот на ИВЗ Х. Хфз. Шаќир еф. Фетаи го информираше почитуваниот гостин со кратка биографија за Исламската Верска Заедница, за нејзиното функционирање и организирање на верскиот живот. Тој исто така зборуваше за активностите што оваа заедница ги преземаше во континуитет, поврзани со толеранцијата и соживотот, како и за активностите во спречување на насилниот екстремизам во нашата земја и пошироко.
Светскиот совет за мир и толеранција е голема организација со 85 земји-членки и нејзината главна цел е ширење мир, разбирање, толеранција и соживот.
Тие главно разговараа за вистинска меѓусебна соработка, размена на персонал, специјализација и студии во европските земји, доделување стипендии за истакнати студенти, организација на семинари, трибини и разни конференции за мир и толеранција.
Претседателот на ССТМ побара поддршка од ИВЗ на РСМ во нивната мисија со оглед на тоа што оваа заедница е сериозна заедница и конструктивен фактор на Балканот и пошироко.
Двете страни се согласија да ја започнат својата конструктивна соработка во иднина со разни проекти.
На крајот, Реисул Улема им се заблагодари на гостите за оваа многу значајна посета.

You might also like